Postări populare

snow explosion

joi, 24 februarie 2011

Viata la 20 (si ceva) de ani


Sociologic au un nume: Generatia Y. Au (in jur de) 20 de ani si se comporta ca atare. Sunt idealisti, cred ca stiu si pot totul. Inca nu s-au lovit de viata, nu au invatat sa fie prudenti. Sunt frumosi si curati, nu neaparat competenti inca. Au sperante si vise si cred cu tarie ca le pot transforma in realitate.
“Nu vor sa traiasca pentru a munci, ci vor sa munceasca pentru a trai” – acesta ar putea fi un motto al acestei generatii. In consecinta sunt foarte atenti la echilibrul dintre ceea ce dau si ceea ce primesc la serviciu. Si, spre disperarea Generatiei X, obisnuita in cultul muncii, calculeaza foarte atent efortul depus si asteapta recunoastere si recompense substantiale si rapide.
Nu inteleg ierarhiile. Traiesc intr-o lume matriceala si vin la serviciu cu iluzia ca o vor gasi si aici. Sunt obisnuiti sa comunice usor si neprotocolar, asa cum au invatat din bloguri sau retelele de socializare. Si au iluzia ca a lucra in open-space inseamna ca “suntem egali”. Nu prea au tact si nu inteleg regulile de tip “club englezesc” ale multor organizatii.
Se misca repede si isi distribuie atentia in multe directii. Isi doresc viteza, simplitate si inovatie si se “lovesc” de regulile si procedurile pe care managerii Generatiei X le respecta cu strictete. Au multa creativitate si energie si isi aduc contributia personala cand au cadrul potrivit.
Pentru ei, profesia este in primul rand un mod de a se exprima si a se arata lumii.
Munca e relaxare, uneori si joaca. Ii sperie putin tensiunea pe care o simt la (unii) manageri ai Generatiei X si se intreaba daca asa vor ajunge si ei “cand vor fi mari”. Cand nu le mai place locul de munca, il schimba relativ usor si fara regrete.

Prapastia dintre generatii

Au asteptari foarte mari de la manageri. Vor feedback pozitiv, libertate si incredere. Vor sa ia decizii. Nu cred in puterea experientei si isi uimesc uneori managerii cu rapiditatea deciziilor lor. Fara sa isi dea seama, pun multa presiune pe manageri. Entuziasmul si energia lor, idealismul, agitatia, dispersia atentiei – toate acestea sunt un alt mod de a fi la care managerii Generatiei X reactioneaza fie surprinsi, fie furiosi…
Sunt deja doua lumi diferite, iar diferentele de cele mai multe ori sperie. Dar daca trec peste acest blocaj, pot invata sa aprecieze ceea ce aduce celalalt. Si chiar pot lucra bine impreuna cand managerii le apreciaza entuziasmul si creativitatea iar ei invata sa invete de la acestia…

http://www.laredoute.ro/catalog/catalog-virtual/colectia-primavara-vara-2011.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu